Koszyk

×

LET IT SNOW

DSC_7019

(2 porcje)

TATAR Z TROCI
160 g siekanego mięsa z wyfiletowanej troci bez ości
30-40 g oleju chrzanowego
40 g brunoise z szalotki
sól
pieprz

OLEJ CHRZANOWY
100 g obranego chrzanu
pokrojonego w drobną kostkę
200 g oleju rzepakowego

POLSKI HUMUS
100 g ugotowanej i obranej fasoli masłowej
30 g tłoczonego na zimno
oleju rzepakowego
25 g soku z cytryny
10 g wody
sól

CHIPSY Z JARMUŻU
200 g jarmużu
50 g obranych migdałów
50 g wody
sól morska
olej porowy
400 g zielonych części pora
400 g oleju z pestek
winogron

MROŻONE ŻÓŁTKO
1 jajko

DO PODANIA
obrany kawałek chrzanu

 

PRZEPIS: ORSON HEJNOWICZ / WOLNOŚĆ NEOBISTRO
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

TATAR Z TROCI: Wymieszaj wszystkie składniki. 

OLEJ CHRZANOWY: Chrzan i olej blenduj około 5 minut na pełnych obrotach • Przetrzyj przez bardzo drobne sito.

POLSKI HUMUS: Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, napowietrzając całość. 

CHIPSY Z JARMUŻU: Z jarmużu usuń największe łodygi (najlepiej za pomocą nożyczek) • Wodę z migdałami blenduj do powstania gładkiej pasty • Jarmuż zblanszuj • Na odsączonych liściach rozsmaruj migdały • Ułóż liście na papierze do pieczenia i susz w temperaturze 80°C około 2 godzin.

OLEJ POROWY: Por zblenduj z olejem, doprowadzając mieszaninę do temperatury 72°C • Następnie schłodź i przecedź.

MROŻONE ŻÓŁTKO: Jajko mroź w temperaturze poniżej -10°C przez mniej więcej 24 godziny • Powoli rozmrażaj do całkowitego powrotu do temperatury pokojowej • Białko powraca do swojej poprzedniej formy, natomiast żółtko staje się stałe i kremowe, choć wciąż pozostaje surowe.

SPOSÓB PODANIA: Na środku talerza ułóż pół żółtka • Uformuj porcję tatara za pomocą pierścienia • Całość posmaruj cienką warstwą humusu • Ułóż trzy listki chipsów z jarmużu i zetrzyj na całość trochę świeżego chrzanu • Danie oblej delikatnie olejem porowym.
 

Więcej podobnych przepisów