Koszyk

×

MARYNOWANA DYNIA Z IMBIREM I CHILLI

marynowana dynia z imbirem i chili

(ok. 1 1/2 l – słoik)

800 g dyni
100 ml wody
150 ml octu jabłkowego
150 ml cukru
5 ziaren czarnego pieprzu
3 cm imbiru
1 cm papryczki chilli
1 łyżeczka soli

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Dynie zazwyczaj są dość duże i nie zawsze zużywa się je na raz w całości. Nasza marynata może być wykorzystana do wszystkich resztek i pasuje znakomicie między innymi do dziczyzny.


Obierz dynię i usuń z niej nasiona, a następnie pokrój ją w dużą kostkę • Zagotuj wodę z octem jabłkowym, cukrem, ziarnami czarnego pieprzu, solą i imbirem • Do zalewy dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj przez minutę • Następnie zdejmij z ognia i zostaw na noc do zaciągnięcia • Pokrój chilli na cienkie plastry i wymieszaj je z kawałkami dyni • Zamknięte słoiki przechowuj w chłodzie.

Więcej podobnych przepisów