Koszyk

×

MARYNOWANE POMIDORY

marynowane pomidory

(ok. 1½ l)

1½ kg pomidorów
2 ząbki czosnku
bazylia
200 ml octu jabłkowego
400 ml cukru
600 ml wody
2 łyżeczki soli

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Aby móc cieszyć się pomidorami nieco dłużej, możesz je zakonserwować w kwaśnej marynacie. Pasują wyśmienicie jako dodatek do sałatek albo do caprese.


Nakłuj pomidory ostrym nożem • Zagotuj ocet jabłkowy, cukier, wodę i sól, aż cukier się rozpuści • Pokrój czosnek na plasterki • W słoiku ułóż warstwowo pomidory, czosnek i bazylię • Ostudź zalewę, a następnie zalej nią pomidory • Przykryj słoik szczelnie przykrywką.

Pasuje wyśmienicie jako dodatek do sałatek albo do caprese.

Więcej podobnych przepisów