Do wody dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i cebulę • Zalewę zagotuj i odstaw do wystudzenia • Filet z karpia włóż do solanki na 6 godzin • Wyjmij z zalewy i osusz • Wędź około 4 godzin drewnem owocowym • Rozdrobnij karpia, usuwając ości i tłuszcz • Połowę karpia zachowaj • Resztę zblenduj z majonezem smakowym do uzyskania musu.
PLACKI ZIEMNIACZANE: Obrane ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki • Dodaj jajko, sól oraz pieprz i wymieszaj • Smaż placki na oleju do uzyskania chrupkości.
MAJONEZY SMAKOWE: 2 żółtka zemulguj z olejem porowym, dodając 20 ml octu jabłkowego, 20 g musztardy, 3 g soli i 3 g pieprzu • Czynności powtarzaj, zmieniając tylko olej smakowy.
SPOSÓB PODANIA: Na talerzu połóż placek ziemniaczany, mus i mięso karpia • Na mięso karpia połóż majonezy smakowe oraz ikrę • Danie wykończ wybranym olejem smakowym oraz ziołami.