Te chrupiące kakaowe ciasteczka z paskiem nugatu pośrodku mają głęboki smak orzechów. Zastąp nugat marmoladą, a otrzymasz paluszki marmoladowe, natomiast dodając nutellę, przygotujesz paluszki nutellowe.
Włóż nugat do lodówki • W misce wymieszaj mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia • Dodaj rozdrobnione masło i jajko, a następnie zagnieć ciasto • Włóż ciasto do lodówki i poczekaj, aż będzie zwarte • Rozwałkuj je na stolnicy wysypanej mąką tak, by powstał prostokąt o wymiarach około 30 x 20 cm • Następnie zwiń ciasto tak, aby miało wymiary 15 x 20 cm • Nugat pokrój na cienkie plastry o długości 15 cm • Z ciasta wytnij paski o szerokości 1 cm i długości 15 cm • Ułóż paski ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na nie połóż paski nugatu • Piecz około 10 minut w temperaturze 180°C • Odstaw paluszki w zimne miejsce • Później można je przechowywać w słoiku.