Koszyk

×

OMUŁKI Z MASŁEM KOPERKOWO-CYTRYNOWYM

GRILLOWANE ZIEMNIAKI Z SOSEM PAPRYKOWYM_0

(6 porcji jako przekąska)

1 opakowanie omułków
1 cebula szalotka
100 ml wytrawnego białego wina
1 pęczek tymianku

MASŁO KOPERKOWO-CYTRYNOWE
150 g masła (o temperaturze pokojowej)
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki posiekanego
koperku
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Dokładnie przejrzyj omułki, odrzuć otwarte lub uszkodzone • Oderwij z małży „brodę” i ułóż na folii aluminiowej • Posiekaj cebulę i rozsyp ją wokół omułków • Posyp porwanym tymiankiem i skrop winem • Owiń omułki szczelnie folią aluminiową • Tak powstałą „paczkę” grilluj na ruszcie pięć minut • Omułki będą gotowe, gdy zaczną się otwierać – czas zależy od temperatury, do jakiej rozgrzany jest grill.

MASŁO KOPERKOWO-CYTRYNOWE: Masło wymieszaj ze skórką startą z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem • Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

SPOSÓB PODANIA: Wyciśnij masło do otwartych omułków • Jeśli serwujesz danie jako przekąskę, podawaj omułki bezpośrednio z grilla.

Więcej podobnych przepisów