Koszyk

×

PASTA CARBONARA Z GRZYBAMI

carbonara

(4 porcje)

10 pieczarek
1 żółta cebula
1 ząbek czosnku
100 ml wody
200 ml śmietany
2 żółtka
100 ml startego parmezanu
2 łyżki masła
sól
pieprz

DO PODANIA
makaron spaghetti
parmezan
natka pietruszki
4 żółtka
 

PRZEPIS: SOFIA KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Pieczarki oczyść i pokrój na cząstki • Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę • Na patelni rozpuść odrobinę masła • Podsmaż pieczarki • Gdy się przyrumienią, dodaj czosnek i cebulę • Smaż, aż całość nabierze złotawego koloru • Wlej śmietanę oraz wodę i gotuj 5-10 minut na wolnym ogniu • Ugotuj makaron według przepisu podanego na opakowaniu • Przełóż go do sosu • Zdejmij patelnię z ognia, dodaj żółtka oraz parmezan i dobrze wymieszaj • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Posiekaj natkę pietruszki • Ułóż makaron na talerzach, zetrzyj na niego parmezan i posyp pietruszką • Na koniec połóż na makaronie żółtko i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
 

Więcej podobnych przepisów