Koszyk

×

PIECZONE JABŁKA ZE STAREGO SADU NA MALINOWYM MUSIE Z SĘKACZEM PODLASKIM

PIECZONE JABŁKA ZE STAREGO SADU NA MALINOWYM MUSIE Z SĘKACZEM PODLASKIM

(2 porcje)

1 jabłko odmiany ananas berżenicki lub złota reneta
100 g malin
2 łyżki miodu
skoncentrowana przyprawa
piernikowa
cukier trzcinowy demerara
200 g sękacza podlaskiego
40 g masła
2 laski cynamonu

 

PRZEPIS: JOANNA WĄSOWICZ / MASURIA ARTE
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Rozgrzej piec do temperatury 170°C • Jabłko umyj, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne • Posyp połówki jabłka przyprawą piernikową, dodaj miód oraz laski cynamonu i zapiekaj około 10 minut • Maliny zmiksuj z brązowym cukrem i przetrzyj przez sito • Na patelni rozpuść masło i podsmażaj kawałki sękacza aż do uzyskania złotego koloru. 

SPOSÓB PODANIA: Podawaj połówki jabłka na musie malinowym z sękaczem • Udekoruj malinami lub prażonymi płatkami migdałów.
 

Więcej podobnych przepisów