Koszyk

×

ROLADA Z MUSEM MALINOWYM, SŁONYM KREMEM CZEKOLADOWYM I SORBETEM MALINOWYM

ROLADA NADZIEWANA MUSEM MALINOWYM

(6 porcji)

SPÓD
75 g mąki pistacjowej (około 200 ml)
75 g mąki migdałowej (200 ml)
150 g cukru pudru (250 ml)
80 g żółtek (4 sztuki)
130 g jajek (2 sztuk)
230 g białka jajka (5 sztuk)
100 g cukru (100 ml
+ 1 łyżka)
125 g mąki pszennej (200 ml)

MUS MALINOWY
110 g twarożku Kesella (100 ml)
60 g serka Philadelphia (50 ml)
100 g cukru pudru (ok. 150 ml)
300 g lekko ubitej śmietany (300 ml)
240 g purée malinowego
3 listki żelatyny

SŁONY KREM CZEKOLADOWY
250 g mleka (250 ml)
250 g śmietany (250 ml)
125 g żółtek (6 sztuk)
25 g cukru (2 łyżki)
6 g żelatyny
5 g soli (1 łyżeczka)
440 g czekolady mlecznej

SORBET MALINOWY
380 g purée malinowego
50 g soku z cytryny (50 ml)
500 g zalewy cukrowej (1/2 l; proporcja cukru do wody 1:1)
125 g mleka (125 ml)

DO PODANIA
maliny
zmiksowane pistacje

 

PRZEPIS: PATRIK FREDRIKSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Mąkę migdałową można kupić w sklepach spożywczych, natomiast mąkę pistacjową musisz zmielić samodzielnie w młynku do migdałów; możesz ją także zmiksować.


SPÓD: Przez 10 minut ubijaj mąkę pistacjową i migdałową z cukrem pudrem, żółtkami i jajkami • Ubij białko z cukrem na bezę i dodaj ją do ubitej masy z jajek, mąki pistacjowej i migdałowej • Na koniec dodaj mąkę pszenną • Cienką warstwę masy rozprowadź na szerokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia • Piecz w temperaturze 225ºC przez 5 minut • Odstaw do ostygnięcia.

MUS MALINOWY: Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie • Ubij twarożek, serek Philadelphia i cukier puder na gładki krem • Podgrzej niewielką ilość purée malinowego i roztop w nim żelatynę • Do kremu z serków dodaj, mieszając, żelatynę i resztę purée malinowego • Na koniec dodaj lekko ubitą śmietanę • Schłodź.

Rozprowadź mus malinowy na ostudzonym spodzie i zwiń go, tworząc roladę.

SŁONY KREM CZEKOLADOWY: Włóż listki żelatyny do zimnej wody • Zagotuj śmietanę z mlekiem, dodaj żółtko i cukier, a następnie gotuj na wolnym ogniu do temperatury 81ºC • Mieszaniną zalej czekoladę z solą i wymieszaj na gładki krem • Dodaj żelatynę (wyciśniętą z wody) • Krem wstaw na noc do lodówki, żeby stężał.

SORBET MALINOWY: Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż je do maszyny do robienia lodów, aby sorbet miał odpowiednią konsystencję • Jeśli nie masz maszyny do robienia lodów, przelej masę do miski i włóż do zamrażalnika; ubijaj masę w równych odstępach czasu • Malinowy sorbet dobrej jakości możesz również kupić w sklepie.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój roladę na kawałki dowolnej wielkości i połóż je na talerzu • Ułóż ze słonym kremem czekoladowym i sorbetem malinowym • Na koniec posyp malinami i zmiksowanymi pistacjami.

Więcej podobnych przepisów