Koszyk

×

ROSÓŁ Z KURCZAKA Z KAPUSTĄ I KASZĄ JECZMIENNĄ

rosół z kurczaka z kapustą

(2-4 porcje)

1 korzeń pietruszki
1 pasternak
2 marchewki
4-6 listków brukselki
2-3 liście kapusty włoskiej
100 g kaszy jęczmiennej
1 l bulionu drobiowego
mięso z 1 ugotowanego kurczaka
sól
pieprz

 

PRZEPIS: GITTE HEIDI RASMUSSEN
ZDJĘCIE: LINE FALCK

Dobry rosół wymaga dobrego pieczywa. Przepis na nasz przepis na chleb potiomkin znajdziesz poniżej.
Najlepszy smak rosołu uzyskasz, jeśli użyjesz bulionu gotowanego na kościach.


Obierz wszystkie warzywa korzeniowe i pokrój je w kosteczkę • Opłucz brukselkę oraz kapustę włoską i pokrój na mniejsze części • Gotuj warzywa korzeniowe i kaszę jęczmienną 10 minut w bulionie • Dodaj brukselkę, kapustę włoską, mięso z kurczaka i gotuj 3 minuty • Dopraw solą i pieprzem • Podawaj z dobrym chlebem.

Więcej podobnych przepisów