Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż migdały i rozdrobnij je 3 sekundy na obrotach 6 • Migdały zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego • Dodaj rodzynki i oliwę • Duś 3 minuty w temperaturze 120°C na obrotach 1 • Przełóż do innego naczynia i odstaw.
Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj sól • Gotuj 10 minut w temperaturze 100°C na obrotach 1 • Dodaj ryż i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w temperaturze 100°C • Ugotowany ryż odsącz za pomocą koszyczka i przełóż do miski do sałatki.
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę z ryżem, odważ do niej truskawki i fetę • Dodaj rodzynki duszone z migdałami i wymieszaj kopystką • Sałatkę z czarnym ryżem, truskawkami i fetą podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.