DZIEŃ 1: Nastaw piekarnik na 200ºC • Podłużną formę do pieczenia o pojemności 1½ litra nasmaruj masłem i posyp bułką tartą • Wymieszaj jajka z cukrem • W gorącej wodzie oczyść szczoteczką pomarańczę, a następnie zetrzyj jej skórkę • Grubo posiekaj figi • Wymieszaj masło, sól, skórkę pomarańczy i imbir w masie z jajek, dodając mąkę pszenną • Na koniec dodaj orzechy, rodzynki i posiekane figi • Przelej ciasto do formy • Piecz powoli na dolnej półce piekarnika przez godzinę • Odstaw ciasto do ostudzenia, obróć je i zawiń w wilgotną ściereczkę • Tak owinięte ciasto włóż do plastikowej torebki, zamknij ją i odstaw, żeby ciasto odpoczywało do następnego dnia.
DZIEŃ 2: Nastaw piekarnik na temperaturę 175ºC • Pokrój ciasto na cienkie kromki i połóż je na blachach • Praż w piekarniku przez 10 minut • Na koniec możesz ewentualnie wysuszyć ciasto.