Koszyk

×

SZWEDZKIE KLOPSIKI Z DZICZYZNY

klopsiki

(4-6 porcji)

500 g mielonego mięsa
z dziczyzny (np. jelenia)
200 g mielonego mięsa
wieprzowego
1 żółta cebula
1 łyżka + 50 g masła
50 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
50 ml bułki tartej
3/4 łyżki soli
1/2 łyżeczki białego
pieprzu
1/2 łyżeczki jagód jałowca

SOS ŚMIETANOWY
200 ml śmietany kremówki
200 ml bulionu
1-2 łyżki dżemu z czarnej
porzeczki
sól
pieprz

MIZERIA PO SZWEDZKU
1 mały ogórek
3 łyżki octu 12%
100 ml cukru pudru
150 ml zimnej wody

DO PODANIA
dżem z borówki brusznicy
natka pietruszki

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na jednej łyżce masła • Wymieszaj mleko, śmietanę i tartą bułkę • Wyciśnij lub rozduś jałowiec • Wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i odstaw na 30 minut • Uformuj klopsiki i przyrumień je na patelni • Dodaj składniki na sos i gotuj w nim klopsiki przez 5 minut • Wyjmij klopsiki i odcedź sos • Przełóż wszystko z powrotem do garnka albo do formy.

SOS ŚMIETANOWY: Połącz śmietanę z wystudzonym bulionem, dodaj dżem i dokładnie wymieszaj • Dopraw solą i pieprzem do smaku.

MIZERIA PO SZWEDZKU: Pokrój cienko ogórek (na mandolinie lub za pomocą noża do sera) • Wymieszaj cukier z octem i wodą • Zalej ogórek zalewą na co najmniej 2 godziny.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj klopsiki z dżemem z borówki brusznicy i mizerią • Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
 

Więcej podobnych przepisów