Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na jednej łyżce masła • Wymieszaj mleko, śmietanę i tartą bułkę • Wyciśnij lub rozduś jałowiec • Wymieszaj wszystkie składniki na klopsiki i odstaw na 30 minut • Uformuj klopsiki i przyrumień je na patelni • Dodaj składniki na sos i gotuj w nim klopsiki przez 5 minut • Wyjmij klopsiki i odcedź sos • Przełóż wszystko z powrotem do garnka albo do formy.
SOS ŚMIETANOWY: Połącz śmietanę z wystudzonym bulionem, dodaj dżem i dokładnie wymieszaj • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
MIZERIA PO SZWEDZKU: Pokrój cienko ogórek (na mandolinie lub za pomocą noża do sera) • Wymieszaj cukier z octem i wodą • Zalej ogórek zalewą na co najmniej 2 godziny.
SPOSÓB PODANIA: Podawaj klopsiki z dżemem z borówki brusznicy i mizerią • Posyp drobno posiekaną natką pietruszki.