Koszyk

×

TORTELLINI Z SERKIEM KREMOWYM I ORZECHAMI WŁOSKIMI, KALAFIOR, SZPINAK

mb

(4 porcje)

ciasto na makaron

NADZIENIE Z SERKA KREMOWEGO I ORZECHÓW WŁOSKICH
250 g serka kremowego
50 orzechów włoskich 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki drobno pokrojone­go szczypiorku sól biały pieprz

PALONY KALAFIOR
1 kalafior
sól
olej
 

PURÉE Z PIECZONEGO KALAFIORA
niewykorzystane kawałki kalafiora
3 łyżki białego octu balsa­micznego
woda
sól
biały pieprz

WINEGRET Z CZARNYMI TRUFLAMI
50 ml białego octu balsa­micznego
20 ml oleju z czarnych trufli
sól
biały pieprz

DO PODANIA
liście szpinaku

PRZEPIS: MONSTERA BISTRO
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

NADZIENIE Z SERKA KREMOWEGO I ORZECHÓW WŁOSKICH: Upraż orzechy • Dodaj je do pozostałych składników i wymieszaj.

TORTELLINI: Rozwałkuj cienko ciasto na makaron, a następnie wykrój z niego krążki o średnicy 4-5 cm • Z farszu uformuj ku­leczki o wielkości 1 cm • Na środku każdego krążka ciasta połóż kuleczkę farszu • Brzegi tortellini posmaruj wodą za pomocą pędzelka i nałóż drugi krążek z ciasta • Zlep brzegi i ponownie wykrój ciasto; upewnij się, że w tortellini nie ma powietrza • Zagotuj osoloną wodę • Gotuj tortellini około 2 minut, powinny być al dente.

PALONY KALAFIOR: Pokrój kalafior w plastry • Praż je na odrobinie oleju do uzyskania złotego koloru • Dopraw solą • Przełóż do piekarnika • piecz 7 minut w 200°c.

PURÉE Z PIECZONEGO KALAFIORA: Pokrój niewykorzystane części kalafiora i praż na suchej patelni do uzyskania brązowego koloru • Zdeglasuj za pomocą białego octu balsamicznego, dodaj wodę i gotuj do miękkości • Odsącz i zblenduj na purée • Dopraw solą i białym pieprzem.

WINEGRET Z CZARNYMI TRUFLAMI: Wymieszaj wszystkie składniki i porządnie wstrząśnij w shakerze.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj z liśćmi szpinaku polanymi winegre­tem z czarnymi truflami.

Więcej podobnych przepisów