Koszyk

×

UDKA KURCZAKA W WYTRAWNYM SHERRY

asiatiskt_001

(4 porcje)

1 kg udek kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
½ pokrojonej w paski
papryczki chili
kawałek imbiru (ok. 4 cm,
pokrojony w paski)
1 łyżka wytrawnej sherry
150 ml wody
1 łyżeczka soli
2 cebule sałatkowe
pieprz

SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ I MIESZANKĄ GRZYBÓW
400 g zielonej fasolki
szparagowej
10 grzybów shiitake
100 g boczniaków
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 limonka
1 łyżeczka płatków soli
czarny pieprz

 

PRZEPIS: SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym udka kurczaka • Lekko przyrumień je na oleju • Wlej sos sojowy, sherry, miód i wodę • W garnku ułóż chili i imbir • Posiekaj cebulę sałatkową i przełóż do garnka razem z pozostałymi składnikami • Posyp solą i pieprzem • Duś kurczaka pod przykryciem 20 minut.

SAŁATKA Z ZIELONĄ FASOLKĄ I MIESZANKĄ GRZYBÓW: Podziel boczniaki na kawałki i pokrój grzyby shiitake • Rozgrzej olej na patelni i przyrumień grzyby • Pokrój czosnek w cienkie paski i dorzuć go na patelnię wraz z fasolką • Smaż warzywa pięć minut na dużym ogniu • Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj kurczaka prosto z garnka z sałatką na ciepło • Danie można serwować z ryżem.
 

Więcej podobnych przepisów