Seler, jak każda roślina okopowa, smakuje wyjątkowo jesienią. I choć pieczenie warzywa do miękkości może trochę potrwać, to i tak danie przygotowuje się stosunkowo szybko. Jest idealny na szybki obiad dla wegetarian, choć opcjonalnie można podać do niego dobre mięso lub podsmażoną rybę.
Oskrob seler tak, by nie było na nim ani trochę ziemi • Zapiekaj go w rozgrzanym do 175°C piekarniku 1-1,5 godziny, zależnie od wielkości warzywa • Seler powinien być miękki, lecz nie powinien się rozpadać • Gdy ostygnie, podziel go na pół • Opłucz grzyby, posiekaj cebulę i zetrzyj ser • Podsmaż grzyby i cebulę na maśle • Wydrąż seler i wymieszaj miąższ z grzybami (zachowaj część grzybów do dekoracji), serem i posiekaną natką pietruszką, aż uzyska odpowiednią konsystencję • Dopraw pieprzem i solą.