Koszyk

×

ZRAZÓWKA CIELĘCA Z SAŁATĄ MÂCHE

z

(4 porcje)

600 g zrazówki cielęcej
2 łyżeczki suszonego
tymianku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
3 łyżki kaparów
12-16 anchois
200-300 g ziemniaków
ugotowanych i pokrojonych
w plasterki
150 g groszku cukrowego
pokrojonego w paseczki
2 garście sałaty mâche
oliwa z oliwek
sól
czarny pieprz

DO PODANIA
dodatkowa porcja sałaty
chleb
kwaśna śmietana

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Natrzyj zrazówkę tymiankiem, olejem rzepakowym, solą i pieprzem • Obsmaż mięso, a następnie upiecz je w piekarniku w temperaturze 150°C, aż do wewnętrznej temperatury około 57°C • Mięso powinno odpoczywać co najmniej 30 minut przed pokrojeniem • Pokrój zrazówkę cienko i połóż ją na dużym półmisku • Ułóż na niej kapary, anchois, ziemniaki i groszek cukrowy • Posyp sałatą mâche • Polej oliwą z oliwek i oprósz solą oraz pieprzem • Podawaj z pyszną, chrupiącą sałatą, chlebem i kwaśną śmietaną • Mięso może być zimne lub letnie.

Więcej podobnych przepisów