Przekrój na pół papryczki chili i usuń gniazda nasienne • Papryczki pokrój w cienkie paski • Przekrój wzdłuż cebule sałatkowe i groszek cukrowy • Podsmaż na patelni pastę curry z odrobiną mleczka kokosowego, aż zacznie pachnieć • Dodaj resztę mleczka kokosowego, bazę do zupy, listki limonki oraz chili i gotuj 5 minut na wolnym ogniu • Dołóż cebulę, groszek, mięso z kurczaka i gotuj 2-3 minuty • Dopraw zupę limonką, sosem rybnym i cukrem • Zupę podawaj od razu, udekorowaną groszkiem.
Oczyszczonego kurczaka umieść w garnku z wodą • Gotuj na małym ogniu i od czasu do czasu mieszaj • Dodaj cebulę sałatkową, szalotkę, chili, imbir, listki limonki, trawę cytrynową i sól • Gotuj wszystko około godziny, aż mięso z kurczaka będzie odpowiednio kruche • Wyjmij kurczaka z wywaru i ostudź • Usuń skórę z kurczaka, wykrój mięso z podudzi, pozostaw jedynie piersi, jeśli chcesz je później wykorzystać w innym daniu • Podziel mięso na mniejsze kawałki, które możesz następnie wykorzystać w różnych zupach • Dodaj skórę i podudzia • Odcedź zupę, wybierz łyżką tłuszcz i dopraw solą • Bazę tę można zastosować do zupy z zielonym tajskim curry oraz do czystej zupy z makaronem ryżowym.