Koszyk

×

Przyszłość jest teraz! #50FOODandFUTURE (część 2)

Tatar - Przemek Klima

To już druga część naszego cyklu, zestawienia oraz kampanii społeczno-popularyzatorskiej promującej polskie innowacyjne rozwiązania w szeroko rozumianej tematyce foodowej i designu „wokół stołu”. Będzie trwał rok, ale mamy nadzieję, że ewoluuje i że uda nam się też pomóc wypromować oraz rozwinąć najciekawsze projekty w skali międzynarodowej.

W poprzedniej edycji zdefiniowaliśmy część najważniejszych światowych problemów związanych z żywnością: jej ciągły niedobór dla ponad 700 milionów głodujących ludzi, zła dystrybucja, marnotrawstwo, a także pochłanianie przez jej produkcję nadmiernej ilości zasobów. Zwróciliśmy uwagę – z czym zgadzają się nasi eksperci – że Polska jako jeden z liderów produkcji żywności w Unii Europejskiej koncentruje się niemal wyłącznie na jej nieprzetworzonej formie, często produkowanej w bardzo zasobochłonny sposób, a nasze foodowe marki nie są znane ani w Europie, ani na świecie. Nie należymy też do ulubionych kulinarnych destynacji foodies, którzy już niedługo wrócą na globalne szlaki. Jak to zmienić? Czy nie mamy ludzi i firm z innowacyjnym podejściem do tego szerokiego „okołofoodowego spektrum”? Oczywiście, że mamy, i w tym wydaniu FOOD & FRIENDS przedstawiamy kolejną dziesiątkę!

To nowocześni ekologiczni „rolnicy” z wertykalnych farm w naszych miastach, producenci zamienników mięsa i superfoodów. Firmy, które z sukcesem postawiły na biodegradowalne opakowania oraz ci, którym bliska jest filozofia zero waste i skutecznie ją wdrażają. Zaprezentujemy też kucharza, który promuje występujące w naszym otoczeniu najprostsze składniki w kuchni na najwyższym poziomie, a także studio projektowe i jego zaangażowany design.

Nie zabraknie też materiału z udziałem naszego eksperta Przemka Klimy z gwiazdkowej restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie. Jest też trochę wielkiego świata – spotkamy ambasadora kulinarnych gwiazd, który wraz gośćmi chce je wysłać w przestrzeń kosmiczną, szalonych architektów smaku z Londynu czy amerykańskich organizatorów globalnego konkursu na zamienniki białkowe z ogromną milionową pulą nagród. 

Reportaże z cyklu #50FOODandFUTURE możecie znaleźć w 51. numerze magazynu FOOD & FRIENDS.

#50FOODandFUTURE (część 1)
Piotr Ciemny Chwasty

TEKST: IGOR GRZESZCZUK
ZDJĘCIA: PAULINA ADAMIUK, MAŁGORZATA OPALA

Zobacz także