Koszyk

×

TURBOT GOTOWANY ZE ŚMIETANĄ

DSC_0009

(12 porcji)

TURBOT MOUSELLINE
500 g filetu z turbota
500 ml śmietany 36%
sól Maldon

TURBOT
1 kg filetu z turbota

SOS Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
200 g soku z ogórków małosolnych
150 g octu z kwiatów kopru
200 g wywaru z małży
200 g wywaru z turbota
200 g masła

DODATKOWO
plasterki ogórka małosolnego
marynowane kwiaty kopru
kwiaty ogórecznika

 

PRZEPIS: MARCIN PRZYBYSZ / EPOKA
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

TURBOT MOUSELLINE: Turbota zmiksuj w malakserze • Powoli dodawaj śmietanę • Dopraw solą Maldon i przetrzyj przez sito • Włóż do worka próżniowego i odpowietrz pięć razy w wakownicy. 

TURBOT: Filety z turbota włóż na 15 minut do solanki 10% • Wyjmij z solanki i osusz • Przełóż do naczynia z lodem • Nałóż mouselline na turbota i uformuj kształt prostokąta przy użyciu folii.

SOS Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH: Wszystkie płyny przelej do rondla i zagotuj • Miksuj blenderem ręcznym, dodając masło.

SPOSÓB PODANIA: Ugotuj turbota na parze • Piecz w piekarniku, aż osiągnie temperaturę 42°C • Podziel turbota na porcje i połóż na talerzu • Udekoruj plasterkami ogórka małosolnego, marynowanymi kwiatami kopru i kwiatami ogórecznika • Danie wykończ sosem z ogórków małosolnych.

Więcej podobnych przepisów