Koszyk

×

SANDACZ Z ZIELONĄ FASOLKĄ, SZPINAKIEM I PIANĄ CHRZANOWĄ

sandacz

(4 porcje)

600 g sandacza
masło
jajka
bułka tarta
mąka pszenna
zielona fasolka
100 g zielonej fasolki
1 szalotka
1 pęczek szpinaku

SOS
150 ml śmietany
100 ml bulionu warzywnego
1 szalotka
1/2 pasternaka
1 mały seler
olej rzepakowy
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

To szybkie i proste wiosenne danie. Gdy tylko pojawi się boćwina, możesz zastąpić nią szpinak, a odpowiednikiem
fasolki niech śmiało będzie groszek cukrowy. Dobrze komponują się tu również zielone szparagi.


Podziel sandacza na kawałki i panieruj w mące, jajkach i bułce tartej • Usmaż rybę na maśle.

ZIELONA FASOLKA: Opłucz fasolkę i szpinak • Zblanszuj fasolkę w osolonej wodzie • Posiekaj drobno cebulę • Rozpuść
masło • Podsmaż lekko cebulę i fasolę • Dodaj szpinak. 

SOS: Pokrój drobno cebulę, pasternak oraz seler i podsmaż lekko na odrobinie oleju • Wlej wino oraz bulion warzywny
i gotuj, aż wywar zredukuje się do 100 ml • Przecedź, wlej śmietanę i gotuj 5 minut • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż sandacza razem z fasolką i szpinakiem na półmisku • Udekoruj spienionym sosem.

Więcej podobnych przepisów