Koszyk

×

FISH’N’CHIPS Z MAJONEZEM JABŁKOWYM Z CURRY

Fish'N'Chips

(4 porcje)

600 g filetu z okonia
mąka pszenna
1-1,5 l oleju do głębokiego smażenia

CIASTO
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skrobi
200 ml mąki pszennej
100 ml wody
1 łyżka octu z białego wina
100 ml piwa
sól
pieprz

FRYTKI
12 ziemniaków migdałowych
1 łyżka soli w płatkach
1-1,5 l oleju do głębokiego smażenia

MAJONEZ JABŁKOWY Z CURRY
2 żółka
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka octu z białego wina
200 ml oleju rzepakowego
1 posiekane jabłko
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka curry
sól
pieprz

DO PODANIA
cytryna

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Warto w tym daniu cytrynę zastąpić octem słodowym i skropić nim rybę przed podaniem. Okonia można usmażyć we fryturze, w której przyrządzaliśmy wcześniej frytki. Zanim to uczynimy, pamiętajmy, żeby wybrać z oleju wszystkie resztki po ziemniakach. Po frytowaniu olej można zachować do następnego razu. Wystarczy przecedzić go przez filtr do kawy, przelać do słoika i odstawić do lodówki.


RYBA: Podziel filet na porcje i obtocz w mące • Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia • Połącz ocet, wodę i piwo • Przelej powoli płyn do połączonych sypkich produktów, mieszając, by nie powstały grudki • Dopraw solą i pieprzem • Odstaw ciasto na 20 minut • Wlej olej do rondla i rozgrzej do 165°C • Zanurz rybę w cieście i smaż 4-5 minut, aż zacznie nabierać koloru • Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy od ocieknięcia.

FRYTKI: Obierz lub oskrob ziemniaki i pokrój je w słupki • Przełóż je do zimnej wody, wymień ją trzy razy i dokładnie osusz ziemniaki • Rozgrzej olej do 160°C • Smaż frytki trzy minuty, wyjmij je z frytury i przełóż na durszlak do ostygnięcia • Następnie smaż kolejne trzy minuty i przełóż na durszlak do ostygnięcia • Powtórz tę czynność jeszcze raz, aż fryki nabiorą koloru • Przełóż na ręcznik papierowy do ocieknięcia • Posyp solą. 

MAJONEZ JABŁKOWY Z CURRY: Ubij na pianę żółtka, musztardę i ocet • Ubijając, wlewaj cienkim strumieniem olej • Posiekaj jabłko oraz koperek i wmieszaj je do majonezu • Dopraw curry, solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż fish’n’chips na talerzu lub papierze do pieczenia • Podawaj z majonezem jabłkowym z curry oraz cytryną.
 

Więcej podobnych przepisów