ZUPA JARZYNOWA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI

Zagotuj bulion warzywny • Opłucz wszystkie warzywa • Podziel kalafior na różyczki • Obierz marchewki • Pokrój marchewki i por w krążki • Szparagi pokrój na kawałki (zachowaj główki) • Rzodkiewki przekrój na pół • Najpierw gotuj 7 minut kalafior, marchewkę i por • Odcedź warzywa i zachowaj wywar • Rozpuść masło w dużym garnku • Dodaj mąkę i rozmieszaj ją trzepaczką • Wlej trochę wywaru po gotowaniu warzyw i mieszaj, aż składniki się połączą, a następnie dolej resztę wywaru oraz mleko i śmietanę • Zagotuj, mieszając od czasu do czasu • Dodaj wszystkie warzywa (poza zieloną soją) i podgrzej • Dopraw zupę solą i pieprzem • Podawaj ją z głębokich talerzach • Na wierzchu ułóż zieloną soję, główki szparagów i rzeżuchę.
 

Powiązane

zupa jarzynowa z zielonymi szparagami