Warto w tym daniu cytrynę zastąpić octem słodowym i skropić nim rybę przed podaniem. Okonia można usmażyć we fryturze, w której przyrządzaliśmy wcześniej frytki. Zanim to uczynimy, pamiętajmy, żeby wybrać z oleju wszystkie resztki po ziemniakach. Po frytowaniu olej można zachować do następnego razu. Wystarczy przecedzić go przez filtr do kawy, przelać do słoika i odstawić do lodówki.
RYBA: Podziel filet na porcje i obtocz w mące • Przygotuj ciasto: wymieszaj w misce mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia • Połącz ocet, wodę i piwo • Przelej powoli płyn do połączonych sypkich produktów, mieszając, by nie powstały grudki • Dopraw solą i pieprzem • Odstaw ciasto na 20 minut • Wlej olej do rondla i rozgrzej do 165°C • Zanurz rybę w cieście i smaż 4-5 minut, aż zacznie nabierać koloru • Usmażone kawałki przełóż na ręcznik papierowy od ocieknięcia.
FRYTKI: Obierz lub oskrob ziemniaki i pokrój je w słupki • Przełóż je do zimnej wody, wymień ją trzy razy i dokładnie osusz ziemniaki • Rozgrzej olej do 160°C • Smaż frytki trzy minuty, wyjmij je z frytury i przełóż na durszlak do ostygnięcia • Następnie smaż kolejne trzy minuty i przełóż na durszlak do ostygnięcia • Powtórz tę czynność jeszcze raz, aż fryki nabiorą koloru • Przełóż na ręcznik papierowy do ocieknięcia • Posyp solą.
MAJONEZ JABŁKOWY Z CURRY: Ubij na pianę żółtka, musztardę i ocet • Ubijając, wlewaj cienkim strumieniem olej • Posiekaj jabłko oraz koperek i wmieszaj je do majonezu • Dopraw curry, solą i pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Ułóż fish’n’chips na talerzu lub papierze do pieczenia • Podawaj z majonezem jabłkowym z curry oraz cytryną.