CIASTO MAŚLANE: Mąkę z cukrem pudrem przesiej do dzieży miksera • Posiekaj masło na drobną kostkę i dodaj do mąki z cukrem • Powoli ucieraj, dodając żółtka i sól • Mieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą masę, ale uważaj, by nie mieszać za długo, bo ciasto będzie za twarde • Zawiń w przezroczystą folię spożywczą i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
MASA MIGDAŁOWA: Masło i cukier puder ubijaj przez jakieś 10 minut na puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka w dwóch częściach, za każdym razem mieszając • Wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę migdałową i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj • Wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
LODY MLECZNE: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj w rondelku, zagotuj, przecedź przez drobne sito i wystudź • Zamroź masę, po czym przekręć ją w urządzeniu PacoJet lub ukręć w maszynce do lodów.
PIECZENIE: Rozgrzej piekarnik do 170°C • Ciasto maślane rozwałkuj na grubość 3-4 mm, wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem • Przykryj pergaminem i obciąż specjalnymi granulkami lub suchym ryżem (dzięki temu ciasto się nie podniesie podczas pieczenia) • Wstaw do piekarnika na mniej więcej 25 minut • Wyjmij formę, pozbądź się pergaminu z obciążeniem i sprawdź, czy ciasto nabrało złotego koloru – jeśli jest blade, dopiekaj je 5-7 minut • Roztrzep jajko z mlekiem • Posmaruj jeszcze ciepłe ciasto i zapiekaj przez minutę, powtórz tę czynność dwa razy – dzięki temu na spodzie utworzy się cienka warstwa ochronna i ciasto dłużej zachowa kruchość • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C • Wyjmij masę migdałową z lodówki i poczekaj, aż wróci do temperatury pokojowej • Wyłóż masę na zapieczony spód, wyrównaj i ułóż migdały • Piecz przez 40 minut • Wystudź i trzymaj ciasto w temperaturze pokojowej • Podawaj z lodami mlecznymi i dowolną ilością toffi.