Od naszej ostatniej wizyty w Drzewcach na Lubelszczyźnie minęła dekada. Okolica zmieniła się nie do poznania. Tereny dziewiętnastowiecznego Folwarku Drzewce, a dziś Majątku Drzewce z jego historycznymi budynkami okalają uprawy winorośli, stare sady owocowe oraz historyczne odmiany zbóż.
Sam projekt rewitalizacji majątku skupia się na odtwarzaniu tradycji ziemiaństwa polskiego: obiektów architektury, kultury, obyczajów, oraz wykorzystaniu walorów przyrodniczych Płaskowyżu Nałęczowskiego do przywrócenia tradycyjnej produkcji rolnej. Obok dziesiątków hektarów pierwotnych odmian zbóż, ekologicznej uprawy warzyw i sadów na najlepiej położonych parcelach Majątku tworzone są winnice nawiązujące do dziewiętnastowiecznej tradycji uzdrowiska Nałęczów z jego „winem kuracyjnym” z winnicy doktora Wacława Lasockiego. […] Aby porozmawiać o wyjątkowości tego miejsca, spotykamy się w położonym kilka kilometrów na północ od Nałęczowa Majątku Drzewce z odpowiedzialnym za zarządzenie projektem Tadeuszem Kwaczem oraz pochodzącym z Niemiec enologiem Johannesem Häge. Po wizycie w winnicy siadamy przy wspólnym stole, a o łączenie polskiej kuchni i lokalnych win dbają szef kuchni W&W Kamil Raczyński i concierge Ewelina Łebkowska. […]
Obecnie w Polsce istnieje kilkaset winnic i żadna restauracja z ambicjami nie pozwoli sobie, by w karcie nie mieć przynajmniej kilku krajowych etykiet. Tadeusz, pracując w międzynarodowej korporacji, początkowo traktował winiarstwo amatorsko i hobbystycznie. W końcu jednak postanowił oddać się swojej pasji na pełny etat, ukończył studia podyplomowe z enologii na Uniwersytecie Jagiellońskim i zaczął tworzyć własną winnicę. Następnie zdecydował się podjąć wyzwanie razem z rodziną założycieli Nałęczowa Zdrój, dla których te uprawy miały szczególny charakter związany z ochroną ujęć wód mineralnych przed inwazyjnym przemysłem rolniczym, który bazuje głównie na środkach ochrony roślin niszczących ekosystem wodny. Uprawy w Drzewcach prowadzone są w sposób ekologiczny i nie wyjaławiają gleby, pozostawiając jej naturalną mineralność, a w związku z tym wino ma swój niepowtarzalny charakter oddający specyfikę miejsca. […]
– Pilotażowe odmiany posadzone w 2013 roku to były popularne wtedy w Polsce hybrydy: rondo, regent i solaris. Po weryfikacji warunków uprawy i sukcesie pierwszych win w 2017 roku posadzono chardonnay, a rok później rieslinga i kolejne hektary białych odmian aromatycznych. Wówczas zaczęliśmy szukać wiedzy, doświadczenia i wsparcia za granicą, ponieważ rynek w Polsce był w tym zakresie dość ubogi. Rozpatrując oferty firm/konsultantów z Niemiec i Francji, trafiliśmy na Johannesa. Już od pierwszego spotkania wiedziałem, że doskonale pasuje do naszego projektu – wspomina Tadeusz.
Pochodzący z niemieckiego Palatynatu, regionu o długiej tradycji winiarskiej, Johannes zdobywał doświadczenie w rodzinnej winnicy w Wirtembergii, potem studiował enologię na Uniwersytecie w Geisenheim i w zawodzie ma już dwudziestopięcioletnie doświadczenie, m.in. jako główny enolog winnicy Weingut am Nil specjalizującej się w produkcji win z rieslinga i spätburgundera (pinot noir). […]
– Jeśli chcemy tworzyć wielkie wina, to nie możemy jednak bazować na szczepach hybrydowych takich jak solaris. Stąd decyzja o uprawie rieslinga, chardonnay, pinot noir, a może także w przyszłości innych szlachetnych odmian czerwonych. Pracujemy nad tym, aby Majątek Drzewce był synonimem win wytrawnych w jakości premium, które dzięki polskiej kuchni wzbogacają doświadczenia kulinarne gości w kraju i na świecie. Poznawanie specyfiki miejsca i dojrzewania win to proces, który wymaga czasu – maraton, a nie sprint. Z perspektywy tego, co już osiągnęliśmy, wierzę, że jesteśmy w stanie produkować wina najwyższej jakości – mówi niemiecki winiarz.
– W produkcji stosujemy standardy ekologiczne zarówno w uprawach, jak i w procesie wytwarzania, uważnie słuchamy uwag i ocen naszych gości. Obok ustalonej już koncepcji kluczowych win premium pozostawiamy sobie dużo miejsca na eksperyment, tworząc na przykład krótkie partie win pomarańczowych czy musujących, testując takie odmiany jak gewürztraminer, sauvigniac czy souvignier gris. […]
– Naszym celem jest dotarcie do rynku poprzez restauracje, które stanowią kluczowy kanał dla szerokiego kręgu miłośników wina i gwarantują odpowiedni serwis. Chcemy, aby nasze wina były idealnie dopasowane do potraw i prezentowane w odpowiednim kontekście. Z drugiej strony pragniemy również tworzyć wina, które idealnie komponują się z jedzeniem, a najlepiej to osiągnąć przez bieżącą współpracę z sommelierami. Na przykład riesling, który dziś degustujecie, doskonale pokazuje, jak można osiągnąć taki efekt – tłumaczy Johannes. […]
– Majątek Drzewce to idealna przestrzeń dla degustacji winiarskich i kontaktów restauratorów z naszymi enologami i winiarzami, dlatego coraz częściej odbywają się tutaj spotkania winiarskie. Możemy tu swobodnie eksperymentować i doskonalić nasze podejście do organizacji degustacji – mówi szef kuchni Kamil Raczyński. […]
– Spotkanie z historią, sztuką, tradycją i naturą to idea tego miejsca – dodaje Tadeusz. – Odpowiadam obecnie za projekt winiarski, ale całe przedsięwzięcie pod nazwą Majątek Drzewce obejmuje także inne obszary, jak choćby uprawy historycznych odmian zbóż, stare sady owocowe, ekologiczne uprawy warzyw czy planowaną produkcję destylatów. Rośnie nasza oferta, rośnie skala – już teraz przygotowujemy się do zwiększenia produkcji win do dwustu tysięcy litrów do 2030 roku. Do obecnych dwudziestu dwóch hektarów winnic dojdzie w przyszłym roku osiem, obsadzimy je, powiększając areał rieslinga, chardonnay, pinot noir. Wiele ciekawych parceli przygotowywanych jest na kolejne lata. […]
TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA, MATERIAŁY PRASOWE GRUPY NAŁĘCZÓW ZDRÓJ
Fragmenty artykułu pochodzą z 64. edycji magazynu FOOD & FRIENDS.