Koszyk

×

MIELONY ROYAL

(5 porcji)

600 g mielonej wieprzowiny
400 g mielonej wołowiny np.
łopatki (można zastąpić mięsem
wieprzowym)
1 duży ząbek czosnku
1 czerstwa bułka pszenna + mleko
do namoczenia bułki
60 g cebuli
1 jajko
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
sól
pieprz
bułka tarta
klarowane masło lub olej
do smażenia
kawałek zimnego masła
kilka gałązek tymianku

DO PODANIA
sos pieprzowy
posiekany szczypiorek
purée ziemniaczane
mizeria

 

PRZEPIS: BEATA ŚNIECHOWSKA / BABA
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

 

Zalej czerstwą bułkę zimnym mlekiem i odstaw na 30 minut • Usmaż drobno posiekaną cebulę na złoto • Odciśnij namoczoną bułkę z nadmiaru mleka • W misce połącz mięso, bułkę, usmażoną cebulę, jajko oraz starty ząbek czosnku • Dopraw masę solą, pieprzem i utartymi (niezbyt dokładnie) w moździerzu nasionami kopru włoskiego • Wymieszaj wszystko i formuj kotlety mielone • Smaż je na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na średnim ogniu • Pod koniec dodaj kawałek zimnego masła, świeży tymianek i bastuj mięso w maśle.

SPOSÓB PODANIA: Polej kotlety mielone sosem pieprzowym i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem • Podawaj z purée ziemniaczanym i mizerią.

Więcej podobnych przepisów