Koszyk

×

ORZESZKI BABCI JASI

(10 porcji)

CIASTO NA ORZECHY
500 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
2 jajka
250 g miękkiego masła
10 g octu
sól

PRALINA Z ORZECHÓW WŁOSKICH
200 g cukru
200 g wody
550 g orzechów włoskich

KREM ORZECHOWY
400 g orzechów laskowych prażonych
500 g mleka
500 g mleka z orzechów laskowych
1150 g słodkiej śmietany
600 g białej czekolady
50 g glukozy
400 g nugatu orzechowego
25 g żelatyny w listkach
1250 g zimnej śmietany

KREM WANILIOWY
700 g śmietanki 34%
100 g glukozy
3 laski wanilii
9 g żelatyny w listkach
700 g białej czekolady
600 g śmietanki 36%

LODY WANILIOWE
500 g mleka
100 g śmietany
20 g glukozy
2 laski wanilii
240 g żółtek
240 g cukru
300 g śmietanki 30%

KRUSZONKA
600 g mąki pszennej
300 g masła
150 g cukru

DO DEKORACJI
orzechy laskowe w cukrze
pralina z orzechów laskowych
kwiaty chabrów
smagliczka

 

PRZEPIS: ŁUKASZ BUDZIK / MIĘDZY MOSTAMI
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

 

CIASTO NA ORZECHY: Suche składniki wymieszaj, dodaj jajka, masło oraz ocet i wyrób ciasto • Odstaw na minimum 1 godzinę • Z ciasta uformuj małe kulki (około 4,5 g na każdą połówkę orzeszka) • Delikatnie natłuść praskę do orzeszków, rozgrzej ją nad palnikiem, włóż ciasto do formy i mocno ściskając, wypiekaj nad ogniem do uzyskania złotego koloru • Nadmiar ciasta usuń za pomocą tarki microplane.

PRALINA Z ORZECHA WŁOSKIEGO: Orzechy upraż w piecu, a następnie ostudź • Doprowadź wodę z cukrem do temperatury 118°C • Wsyp orzechy do syropu, wyłącz grzanie i mieszaj, aż orzechy dokładnie pokryją się cukrem • Ostudź, a następnie zmiksuj na pralinę, używając średnich obrotów miksera • Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

KREM ORZECHOWY: Zagotuj orzechy w mleku, a następnie zmiksuj je na gładką masę • Przepuść przez sito chińskie, aby usunąć większe kawałki • Dodaj śmietanę oraz glukozę i zagotuj • Zalej białą czekoladą i nugatem orzechowym, wymieszaj, a następnie dodaj namoczoną i odciśniętą żelatynę • Odstaw do całkowitego ostudzenia • Do ostudzonej masy dodaj zimną śmietanę i zblenduj dokładnie za pomocą blendera zanurzeniowego • Przed podaniem lekko podbij w maszynie do bitej śmietany, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

KREM WANILIOWY: Rozetnij laski wanilii i wyjmij nasiona • Dodaj nasiona do śmietany razem z laskami wanilii i zagotuj  • Zdejmij rondel z ognia i dodaj namoczoną i odciśniętą żelatynę, wymieszaj, a potem odstaw do ostudzenia • Zmiksuj masę z zimną śmietaną • Przed podaniem ubij całość do odpowiedniej konsystencji.

LODY WANILIOWE: Przekrój laskę wanilii wzdłuż i dodaj do mleka zmieszanego ze śmietaną • Dodaj glukozę i zagotuj  • W osobnej misce połącz żółtka, a następnie przygotuj krem angielski, mieszając je delikatnie z gorącą mieszanką mleka, śmietany i wanilii, aż zgęstnieje • Przelej przez sitko, aby usunąć nasiona wanilii I ostudź  • W osobnej misce ubij śmietankę 30% i połącz ją z ostudzonym kremem angielskim • Wlej mieszankę do form i mroź na kilka godzin, aż stwardnieje.

KRUSZONKA: Połącz wszystkie składniki w misce tak, aby pozostały grudki • Rozprowadź mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia •Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C, co 10 minut, mieszaj za pomocą szpatułki, aby kruszonka równomiernie się upiekła i lekko przyrumieniła.

SPOSÓB PODANIA: Na talerz wyłóż krem waniliowy, a w jego środek wyszprycuj pralinę z orzechów laskowych • Obok umieść krem orzechowy, posyp go kruszonką, a na niej ułóż lody • Połówki orzechów napełnij kremem orzechowym, a do środka każdej dodaj odrobinę praliny z orzechów włoskich • Zamknij orzeszki i ułóż je na talerzu • Udekoruj danie smagliczką i chabrami.

Więcej podobnych przepisów