Koszyk

×

KURCZAK Z ESTRAGONEM PODAWANY Z FASOLĄ I KABACZKIEM

KURCZAK Z ESTRAGONEM PODAWANY Z FASOLĄ I KABACZKIEM

(4 porcje)

1 kurczak
masło
250 ml białego wina
8 gałązek estragonu
100 ml śmietany
sól i pieprz

FASOLKA I KABACZEK
150 g zielonej fasolki szparagowej
150 g kabaczka
2 szalotki
masło
sól i pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Podziel kurczaka na części, wyodrębniając udka, skrzydełka i pierś • Przekrój pierś i nóżki na środku • Oderwij listki estragonu od gałązek i włóż je między skórę a mięso • Rozgrzej masło i przyrumień na nim kurczaka; następnie przełóż kawałki kurczaka do żaroodpornego naczynia • Wlej do niego tłuszcz z patelni, nie skrobiąc jej; wlej wino na patelnię i wygotuj wszystkie smaki • Tak otrzymanym sosem winnym polej kurczaka • Piecz kurczaka w temperaturze 150°C około 20 minut; sprawdź za pomocą szpikulca lub termometru, czy kurczak jest już gotowy, ponieważ czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałków mięsa • Przelej wywar spod pieczeni do rondla, dodaj śmietanę i gotuj, aż otrzymasz kremowy sos • Dopraw solą i pieprzem.

FASOLKA I KABACZEK: Oczyść fasolkę • Posiekaj drobno cebulę • Kabaczek pokrój w paski i posyp go solą, a następnie odstaw na 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody • Zblanszuj fasolkę • Roztop masło i podsmaż na nim jednocześnie cebulę, fasolkę oraz pozbawiony wody i osuszony kabaczek • Warzywa powinny być ciepłe i miękkie, jednak wciąż jędrne w środku • Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Na talerzu ułóż kurczaka z fasolą i kabaczkiem • Polej sosem • Udekoruj gałązką estragonu.

Więcej podobnych przepisów