PURÉE MARCHEWKOWE: Obierz marchewki i pokrój je na kawałki ● Obierz i posiekaj ząbki czosnku ● Przełóż warzywa do garnka, wlej wodę i wywar ● Gotuj, aż warzywa będą miękkie ● Odlej wodę i zblenduj ja na gładkie purée ● Dodaj śmietanę i masło, wymieszaj i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
MARCHEWKI PODSMAŻANE W WINIE: Obierz marchewki, cebulę i czosnek ● Posiekaj warzywa w drobną kostkę ● Przyrumień je na patelni na porcji masła ● Wlej wino i gotuj 5 minut na wolnym ogniu ● Dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
KREM Z KOZIEGO SERA: Uprażone orzechy laskowe posiekaj na duże kawałki ● Ubij kozi ser z crème fraîche ● Dodaj orzechy laskowe.
SPOSÓB PODANIA: Złóż lasagne ● Spód naczynia wyłóż purée marchewkowym, następnie połóż warstwę płatów makaronowych, marchewki podsmażone w winie, warstwę makaronu i krem z koziego sera ● Powtórz ułożenie warstw dwukrotnie ● Dociśnij płaty makaronowe, aby lasagne była zwarta ● Wierzch posyp startym serem ● Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.