Koszyk

×

BATONIKI Z CZARNYCH PORZECZEK

migdały kostka

PURÉE Z CZARNYCH PORZECZEK
600 g czarnych porzeczek

BATONIKI Z CZARNYCH PORZECZEK
500 g purée z czarnych porzeczek
13 g pektyn
550 g miałkiego cukru
100 g glukozy
10 g kwasku cytrynowego
50 ml wódki

 

PRZEPIS: MATTIAS LARSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

PURÉE Z CZARNYCH PORZECZEK: Zmiksuj porzeczki na purée, a następnie przecedź je przez sitko o drobnych oczkach.

BATONIKI Z CZARNYCH PORZECZEK: W garnku wymieszaj purée z czarnych porzeczek, pektyny, cukier i glukozę • Gotuj masę, aż osiągnie temperaturę 110ºC; zdejmij wtedy garnek z ognia • Wymieszaj wódkę z kwaskiem cytrynowym, a następnie, ubijając, dodaj ją do garnka • Przełóż masę do formy i odstaw, aby co najmniej przez dobę stygła w temperaturze pokojowej • Pokrój w słupki i obtocz je w miałkim cukrze.

Więcej podobnych przepisów