Karpia oczyść, pokrój w dzwonka, dopraw solą i pieprzem • Cebulę pokrój w kostkę; czosnek i papryczkę chili drobno posiekaj i przesmaż na patelni wraz z cebulą na małym ogniu • Dodaj pokrojony w słupki seler naciowy oraz pokrojone pomidory pelatti • Następnie dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką • Wszystko razem duś jeszcze 5 minut, a na sam koniec dodaj zioła • Dzwonka z karpia usmaż na maśle i duś razem z pomidorami ok. 3 minut.
(4 porcje)
1 karp
600 g pomidorów pelatti
500 g selera naciowego
1 biała cebula
20 g czerwonej papryki wędzonej
20 listków kolendry
2 gałązki tymianku
4 ząbki czosnku
1 papryczki chili
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
PRZEPIS: TOBIASZ HERMAN
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA