Koszyk

×

BULGUR PRZYPRAWIONY ZIOŁAMI

S

(4 porcje)

200 ml bulguru
400 ml bulionu warzywnego
400 ml pietruszki
100 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz

DO PODANIA
sałata rzymska
400 g labneh (ok. 500 ml)
3/4 l pomidorów pokrojonych
na duże kawałki
mięta
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zagotuj bulion warzywny • Dodaj bulgur, ponownie zagotuj i zdejmij garnek z palnika • Zostaw na 10-15 minut pod przykryciem do naciągnięcia • Zmiksuj pietruszkę z olejem rzepakowym, aby powstała idealnie gładka mieszanina • Wymieszaj ją z bulgurem, a następnie dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Sałatę rzymską opłucz, osusz i ułóż na talerzu • Wysyp bulgur, dodaj pomidory i kuleczki labneh • Na koniec posyp wszystko listkami mięty i oprósz solą oraz pieprzem.

Więcej podobnych przepisów