Koszyk

×

GRILLOWANY SANDACZ, PODAWANY Z SALSĄ Z MANGO I KOLENDRY

grill_sandacz

(4 porcje)

4 filety z sandacza ze
skórką (po 170 g)

SALSA Z MANGO
1 mango
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka
chili
1 limonka
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka posiekanej kolendry
sól

SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I RUKOLI
100 g obranych krewetek
2 awokado
1/2 czerwonej cebuli
80 g rukoli
oliwa z oliwek
sól w płatkach

 

PRZEPIS: MATTIAS LARSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

 

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury • Sandacza od strony mięsa posyp solą, a od strony skóry nasmaruj go oliwą • Grilluj sandacza skórką do dołu przez około 3 minuty, aż zacznie stawać się biały od strony mięsa • Obróć rybę i grilluj ją z drugiej strony przez kolejną minutę • Wewnętrzna temperatura sandacza powinna wynosić 45°C.

SALSA Z MANGO: Obierz mango i pokrój je w drobną kostkę • Obierz czosnek i drobno go posiekaj • Usuń gniazdo nasienne z chili i posiekaj drobno papryczkę • Z limonki zetrzyj drobno zewnętrzną, zieloną skórkę, a z owocu wyciśnij sok • Wymieszaj wszystkie składniki (chili dodawaj niewielkimi porcjami, ciągle próbując, ponieważ ostrość smaku może się różnić) z miodem i kolendrą • Dopraw solą.

SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I RUKOLI: Przekrój awokado, usuń z nich pestki, wydrąż miąższ i pokrój je w kostkę • Obierz czerwoną cebulę i pokrój ją w piórka • Wymieszajcebulę z awokado, rukolą i krewetkami • Dopraw sałatkę solą i odrobiną oliwy.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj sandacza z salsą i sałatką.

Więcej podobnych przepisów