Koszyk

×

POLĘDWICA Z SARNY Z WARZYWAMI

polędwica z sarny

(4 porcje)

500 g polędwicy z sarny
3 ząbki czosnku
5 jagód jałowca
1 pęczek tymianku
masło
sól
pieprz

SOS Z CZERWONEGO WINA
2 ząbki czosnku
1 żółta cebula
1 mała marchew
1 mały seler
1 łyżeczka suszonego tymianku
400 ml czerwonego wina
600 ml wody
75 ml fondu cielęcego
50 ml octu balsamiczego
sól
masło
skrobia

WARZYWA
200 ml dyni
100 ml brukwi
300 ml korzenia pietruszki
200 ml selera
masło
sól
pieprz
tymianek
natka pietruszki

DO PODANIA
12 cebulek perłowych

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Przyrumień polędwicę na maśle z czosnkiem, tymiankiem i jałowcem • Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 150°C, aż mięso osiągnie wewnętrzną temperaturę 55°C • Odstaw na 10 minut.

SOS Z CZERWONEGO WINA: Obierz i pokrój na kawałki czosnek, cebulę, marchew oraz seler • Przełóż do rondla i podsmaż sauté z tymiankiem • Wlej wino, wodę, fond i ocet • Gotuj na wolnym ogniu, aż zostanie ok. 400 ml płynu • Przecedź • Zagęść sos skrobią • Dopraw solą i na koniec wmieszaj łyżkę masła.

WARZYWA: Obierz warzywa i pokrój je w kostkę • Gotuj, aż zmiękną.

SPOSÓB PODANIA: Gotuj cebulki, aż zmiękną • Obierz je • Podsmaż warzywa na maśle • Na koniec dodaj do nich cebulki • Dopraw solą i pieprzem, posyp tymiankiem i natką pietruszki • Pokrój mięso i ułóż na talerzu • Dołóż warzywa • Polej sosem.
 

Więcej podobnych przepisów