Koszyk

×

BULION Z JARMUŻU Z KREMEM MIGDAŁOWYM

BULION Z JARMUŻU

(4 porcje)

ok. 650 g jarmużu
1 l zimnego bulionu
wieprzowego, gotowanego
z kawałkiem słoniny
wędzonej na ciepło

SUSZONY JARMUŻ
ok. 350 g jarmużu
2 łyżki oleju z prażonych
migdałów
sól morska

KREM MIGDAŁOWY
250 g migdałów
namoczonych przez noc
mleko migdałowe (zrobione
z namoczonych
migdałów zmiksowanych
z wodą, a następnie
odcedzonych)

wyciśnięty na zimno olej
z migdałów do polania zupy
 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIA: DAVID BACK

Jarmuż opłucz i osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki • Odłóż część z nich do ususzenia, a resztę zmiksuj na gładko z bulionem wieprzowym • Zupę możesz ewentualnie doprawić kilkoma ziarnami soli.

SUSZONY JARMUŻ: Wymieszaj liście kapusty z olejem migdałowym i kilkoma ziarnami soli • Następnie połóż je na blasze i susz w piekarniku w temperaturze 70ºC z całkowitym wyciągiem wilgoci, możesz też od czasu do czasu otworzyć drzwiczki piekarnika.

KREM MIGDAŁOWY: Usuń łupinki migdałów • Odłóż w całości kilka z nich do posypania zupy, a resztę zmiksuj na gładko z mlekiem migdałowym.

SPOSÓB PODANIA: Podawaj zupę z kremem migdałowym, całymi migdałami oraz suszonymi liśćmi.

Więcej podobnych przepisów