Pokrój kalafior i brokuły na małe bukieciki • Gotuj je przez minutę w osolonej wodzie • Wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą • Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Smaż przegrzebki na maśle 3-4 minut.
PRZYRUMIENIONE MASŁO Z SOJĄ: Roztop masło i przyrumień je, aż nabierze ładnej, migdałowej barwy • Przelej masło do miski, dodaj soję i odstaw na 30-45 minut • Ubij mikserem na masę o lekkiej konsystencji.
SPOSÓB PODANIA: Na spodzie talerza połóż wymieszany kalafior, brokuły i cebulę • Na wierzchu ułóż przegrzebki i polej odrobiną soku wyciśniętego z cytryny • Obok przegrzebków wyciśnij lub nałóż łyżką przyrumienione masło z soją • Na koniec udekoruj danie na górze porwanym koperkiem i odrobiną grzanek.