Koszyk

×

KALMARY W OLIWIE POMIDOROWEJ, KREMOWE SZAFRANOWE ZIEMNIAKI

edit DSC_0265

(5 porcji)

300-500 g małych kalmarów
300 ml oliwy pomidorowej

ZIEMNIACZANE PURÉE
1 kg ziemniaków
100 ml śmietany 18%
szafran
2 ząbki czosnku
1 cytryna

DODATKOWO
50 g czarnych oliwek
15 kaparów
oliwa
3 pomidory
1/2 cytryny

DO PODANIA
aioli z ziół
listki ziół
rzodkiewki

 

PRZEPIS: RAFAŁ TARGOSZ / ZAKŁADKA BISTRO DE CRACOVIE
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Pomidory sparz we wrzątku, obierz i pokrój w concasse • Oliwki zblenduj lub pokrój drobno, dodając kapary oraz oliwę i sok z 1/2 cytryny • Wymieszaj do jednolitej konsystencji.

Kalmary oczyść i pokrój w cienkie słupki • Podduś na oliwie pomidorowej do momentu ścięcia białka.

ZIEMNIACZANE PURÉE: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku z szafranem i obranym czosnkiem • Odcedź i zblenduj • Przygotuj purée, regulując gęstość śmietanką oraz sokiem z cytryny • Trzymaj w cieple.

SPOSÓB PODANIA: Na talerzu ułóż kremowe ziemniaki i kalmara wraz z oliwą • Nałóż tapenadę z oliwek oraz pomidorowe concasse • Udekoruj plasterkami rzodkiewki, listkami ziół oraz kroplami aioli ziołowego.
 

Więcej podobnych przepisów