Koszyk

×

Cross Baltic Cooking

Region Bałtyku to nie tylko bogata historia, ale dynamicznie rozwijające się współczesne kulinaria, które tworzą wyjątkową mozaikę smaków. Współczesna scena kulinarna krajów nadbałtyckich czerpie z tradycji, jednocześnie śmiało sięgając po nowatorskie rozwiązania. Lokalne techniki, takie jak fermentacja czy wędzenie, które od wieków kształtowały smaki naszej rodzimej kuchni, dziś znajdują nowe, innowacyjne zastosowania. Lokalne produkty dają pole do popisu dla szefów kuchni, którzy potrafią wydobyć z tych składników to, co najlepsze. W rękach kucharzy proste, znane od pokoleń składniki stają się podstawą do tworzenia odważnych, nowoczesnych kompozycji, które łączą regionalne smaki z międzynarodowymi inspiracjami. Kulinaria koncentrują się na zrównoważonym rozwoju i bliskiej relacji z naturą, akcentując autentyczność smaków. Jednocześnie pozostają otwarte na globalne wpływy, wzbogacając lokalne tradycje o akcenty z najodleglejszych stron świata. Region Bałtyku staje się dziś jednym z najciekawszych miejsc na kulinarnej mapie Europy, gdzie kuchnia zaskakuje swoją kreatywnością, o czym mogli przekonać się tego październikowego wieczora goście wydarzenia FOOD & FRIENDS.

Sale Hotelu Verte Warsaw, Autograph Collection, stworzyły wyjątkową scenerię dla tego spotkania kulinarnych kultur. Obiekt, będący połączeniem XVIII-wiecznych pałaców Branickich i Szaniawskich, zaprojektowanego przez wybitnego architekta późnego baroku, po II wojnie światowej został starannie odbudowany przez warszawskich architektów, nawiązując do detali z obrazów Canaletta. Dziś Hotel Verte łączy w sobie bogatą historię i piękną architekturę z nowoczesnym designem, co czyni go wyjątkowym miejscem do odkrywania współczesnych kulinariów.

Wydarzenie Cross Baltic Cooking zgromadziło czołowe postacie sceny kulinarnej Litwy i Polski, które zabrały gości w podróż po smakach łączących tradycję i nowoczesność regionu Bałtyku. Gospodarzami wieczoru byli Maciej Majewski twórca KUK Restaurant by Maciej Majewski oraz szefowa cukierni restauracji Marta Noszczyk, a towarzyszyli im znakomici goście specjalni: Tadas Eidukevičius z Demo Restoranas, Andrea Camastra z warszawskiej restauracji Nuta, Artur Skotarczyk z Mugi w Poznaniu oraz Bartosz Szymczak z restauracji Rozbrat 20 w Warszawie.

Partnerzy wydarzenia: Perlage, Audi, Thermomix, ASKO, Lavazza, Havelland, Pasieki Rodziny Sadowskich, Go Vilnius, Penfolds, Glenfiddich.

Hospitality Partner: Hotel Verte, Warsaw, Autograph Collection, KUK Restaurant by Maciej Majewski

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 65. edycji FOOD & FRIENDS.

Zobacz także