Koszyk

×

FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST

Opowieści o kuchni przyszłości nie można bez wątpienia tworzyć, nie spoglądając w przeszłość. Jednak kulinaria to nie tylko podróż w czasie, ale i przestrzeni. Wszak kuchnia to ciągły dialog kultur, wymiana tradycji i spotkanie smaków, dzięki którym kulinaria zmieniają się i ewoluują. Przenikanie się wpływów kulinarnych między różnymi regionami i narodami było często efektem ważnych historycznych wydarzeń, kolonizacji, migracji oraz związanej z nią wymiany kulturowej, przebiegu szlaków handlowych czy działalności ważnych postaci. Dla całej Europy środkowo-wschodniej wzorem wykwintnej kuchni stała się kuchnia francuska, zrewolucjonizowana niegdyś przez włoską księżną, żonę Henryka II Katarzynę Medycejską. Natomiast działalność innej Włoszki – królowej Bony – przyczyniła się do rozwoju i ewolucji kuchni polskiej, czyniąc ją bardziej różnorodną i zrównoważoną. Kiszenie i fermentacja przeżywające dziś swój prawdziwy renesans i będące nieodłącznymi elementami tradycji środkowo-wschodnioeuropejskiej miały przywędrować do nas aż z Korei, a poprzez Jedwabny Szlak, drogę handlową łączącą Chiny z Bliskim Wschodem oraz z Europą na nasze obszary dotarły przyprawy azjatyckie, bez których dziś nie potrafimy się obyć. Węgry, na których terenie przez stulecia toczyły się wojny przejęły wiele kulinarnych tradycji tureckich. Natomiast kuchnia galicyjska ukształtowana została za sprawą wpływów austro-węgierskich.

Historia nowoczesnej kuchni to wpływ wielkich osobowości kulinarnych, takich jak Alain Passard, Ferran Adrià, Alain Ducasse, czy René Redzepi, których działalność bezpośrednio lub pośrednio ukształtowała pokolenia kucharzy w całej Europie i na świecie, a także otworzyła drzwi dla rozwoju nowych kierunków. To oni sprawili również, że każdy głos we wciąż toczącej się debacie o kuchni stał się równie ważny. Bo kuchnia to różnorodność, indywidualność, feeria zapożyczeń, reinterpretacji, kulinarnych cytatów i trawestacji. Kuchnia to spotkanie, spotkanie nie tylko zachodu i wschodu, ale i południa i północy, a czasami spotkanie wschodu ze wschodem, jak miało miejsce podczas naszego wyjątkowego wydarzenia FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST, które stało się kolejnym, czwartym już rozdziałem kulinarnych podróży po smakach kuchni przyszłości.

W maju ubiegłego roku podczas wydarzenia odbywającego się w warszawskim Vitkacu siedmiu uznanych szefów kuchni z Polski i zagranicy zabrało gości w podróż do smaków jutra. Kolejna część kulinarnej opowieści spod znaku FOOD & FUTURE został napisany w krakowskiej restauracji Pod Różą. Trzecią edycję cyklu stworzyli nagrodzeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni, laureaci światowego rankingu Top 100 The Best Chef Awards oraz najbardziej uznane postacie polskiej sceny kulinarnej w poznańskiej restauracji Cucina w czerwcu tego roku. W październiku współtwórcami FOOD & FUTURE / EAST MEETS EAST stali się: Tala Bashmi wyróżniona w rankingu Top 100 The Best Chef Awards i uhonorowana tytułem Middle East & North Africa’s Best Female Chef 2022, zwyciężczyni drugiej edycji konkursu MasterChef Beata Śniechowska, Jenő Rácz, szef kuchni i współtwórca gwiazdkowej Rumour i szef patron nagrodzonej gwiazdką Costes, którego odwiedziliśmy podczas naszej wizyty w Budapeszcie, Andrea Camastra z gwiazdkowej Nuty oraz gospodarz Maciej Majewski, twórca restauracji KUK Restaurant by Maciej Majewski opisywanej przez FOOD & FRIENDS w jesiennym wydaniu.

Szefowie kuchni stworzyli sześciodaniowe menu a sceną spotkania kulinarnych kultur stał się Hotel Verte Warsaw, zajmujący dawny pałac Branickich i Szaniawskich znajdujący w samym sercu Warszawy w bezpośrednim sąsiedztwie warszawskiej Starówki, wybudowany w XVIII wieku, zaprojektowany przez jednego z najważniejszych, polskich architektów późnego baroku, odbudowany przez architektów i inżynierów Warszawy po II Wojny Światowej według wizerunku utrwalonego na płótnach Canaletta. Dziś to miejsce o bogatej historii kojarzone jest z piękną architekturą oraz stylowymi wnętrzami, ale i wyjątkową kuchnią za sprawą nie tylko swojej arystokratycznej przeszłości, ale i autorskiej restauracji stworzonej przez odpowiadającego również za kuchnię całego hotelu Macieja Majewskiego

Partnerami wydarzenia byli: Perlage, Audi, Thermomix, Havelland Express Polska, Pasieki Rodziny Sadowskich, Penfolds, BUH Przyjazne Państwo.

Future Hospitality Partner – KUK Restaurant by Maciej Majewski, Hotel Verte Warsaw, Autograph Collection

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA

Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 61. edycji FOOD & FRIENDS.

Zobacz także