Twórcy futurystycznych wizji wykreowali niejeden obraz przyszłości. Wciąż jednak kulinarne jutro nie przestaje nas zaskakiwać. Foodowe trendy nieustannie ewoluują, producenci prześcigają się w innowacyjności, proponując nowe rozwiązania, lepsze, a także bardziej przyjazne środowisku i nam produkty. Szefowie kuchni, tworząc dania, wciąż zadają sobie pytanie, jak będzie wyglądać kulinarna przyszłość, a liderzy kulinarnej awangardy śmiało przesuwają granice, wyznaczając kierunki dla współczesnej gastronomii.
W maju ubiegłego roku podczas wydarzenia odbywającego się w warszawskim Vitkacu siedmiu uznanych szefów kuchni z Polski i zagranicy zabrało gości w podróż do smaków jutra. Kolejny rozdział tej kulinarnej opowieści spod znaku FOOD & FUTURE został napisany w krakowskiej restauracji Pod Różą. Trzecią edycję cyklu stworzyli nagrodzeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni, laureaci światowego rankingu Top 100 The Best Chef Awards oraz najbardziej uznane postacie polskiej sceny kulinarnej: Giovanni Solofra z dwugwiazdkowej restauracji Tre Olivi w Paestum, Paul Ivić, którego niedawno odwiedziliśmy w wiedeńskiej, uhonorowanej czerwoną i zieloną gwiazdką Michelin restauracji TIAN, Przemek Klima z krakowskiej Bottiglierii 1881, mogącej od niedawna pochwalić się dwoma gwiazdkami, Michał Kuter z jednej z najbardziej uznanych w Wielkopolsce restauracji A Nóż Widelec oraz Filip Cwojdziński z TU.REStAURANT uhonorowanej tytułem Bib Gourmand. Gospodarzem wydarzenia był executive chef restauracji Cucina Artur Szwacki.
Szefowie kuchni stworzyli sześciodaniowe menu, które podali w miejscu wyjątkowym. City Park Poznań od niemal dwóch dekad tętni życiem i zaprasza do wielu kulinarnych konceptów. Klimat w centrum historycznego, fortecznego obiektu jest niepowtarzalny dzięki architekturze zrewitalizowanych koszar, a także kuchni. To tu działa restauracja Cucina, która we wrześniu zeszłego roku obchodziła swoje dziesiąte urodziny. Cucina przy ulicy Wyspiańskiego w Poznaniu, jeden z Ulubionych Adresów FOOD & FRIENDS, ma szczęście do kreatywnych szefów kuchni. Co więcej stolica Wielkopolski stała się miejsce spotkania nieprzypadkowo. Poznańska scena kulinarna miała w tym roku nie byle powód do świętowania. Bo oto tuż przed naszym wydarzeniem ogłoszeni zostali polscy laureaci tytułów Przewodnika Michelin, który obok Warszawy i Krakowa obecnych w nieistniejącej już edycji „Main Cities of Europe” po raz pierwszy obejmował również Poznań
Partnerami wydarzenia byli: Perlage, BNP Paribas, Audi, Thermomix, LaMia, Havelland Express oraz The Best Chef.
Future Hospitality Partner – Cucina, City Park Poznań
Szefowie kuchni swoje dania podali na porcelanie z Bela Mesa.
TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
FILM: SIE.JEMY
Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 60. edycji FOOD & FRIENDS.