Koszyk

×

FOOD & FUTURE vol. 6

Współczesna gastronomia, nieograniczona jedną wizją, rozwija się w różnych kierunkach, łącząc nowoczesność z tradycją. Awangardowi szefowie kuchni poszukują nowych dróg, czerpiąc inspiracje zarówno z technologicznych innowacji, jak i tradycyjnych praktyk. Minimalizm w kuchni skupia się na esencji smaku, wykorzystując lokalne składniki i tradycyjne metody przyrządzania. Wielkie kulinarne osobowości otworzyły drzwi dla kuchni narodowych, regionalnych i ultra lokalnych, zbudowanych wokół terroir. Powrót do korzeni oraz rzemieślnicze metody produkcji spotykają się z międzynarodowymi inspiracjami, tworząc unikalne interpretacje. Roślinne dania zyskują na znaczeniu, prowadząc do bardziej świadomej i zrównoważonej gastronomii. W tej demokratycznej debacie o przyszłości kuchni każdy szef kuchni może wyrazić swoją wrażliwość i doświadczenia, tworząc różnorodne kulinarne opowieści. W tej wielowymiarowej historii do głosu dochodzą emocje, które zamknięte w daniach wzbogacają kulinarne doznania, tworzą doświadczenia, które angażują wszystkie zmysły i budzą uczucia.

Kuchnia emocjonalna staje się coraz bardziej popularna wśród wybitnych kucharzy na całym świecie. Dzięki starannie dobranym składnikom, niekonwencjonalnym połączeniom smaków i innowacyjnym technikom, kulinarni mistrzowie kreują potrawy, które wywołują nostalgiczne wspomnienia, ekscytację czy satysfakcję. Wybitni szefowie kuchni eksperymentują z teksturami, aromatami i prezentacją potraw, starannie dobierają składniki, połączenia smaków i techniki przygotowania, ale i odwołują się do kolektywnych wspomnień kulinarnych łączących społeczeństwa i kultury. Przywracając smaki i aromaty znane z dzieciństwa oraz tradycyjnych rodzinnych spotkań, szefowie kuchni potrafią przenieść gości w czasie i przestrzeni, budując głębsze relacje między nimi a kreatorami tych doświadczeń kulinarnej podróży. Dowiedli tego goście specjalni naszego wydarzenia.

W eleganckich wnętrzach hotelu Hilton Gdańsk odbyła się szósta edycja cyklu FOOD & FUTURE, która zgromadziła nagradzanych kucharzy, znakomitych polskich i zagranicznych szefów kuchni. Gospodarzem wieczoru był Dominik Karpik z Mercato, Hilton Gdańsk, a towarzyszyli mu goście specjalni: Sebastian Frank z nagrodzonej dwoma gwiazdkami Michelin oraz zieloną gwiazdką berlińskiej restauracji Horváth, Antonio Arcieri z gwiazdkowej gdańskiej ARCO by Paco Pérez, Andrea Camastra z nagrodzonej gwiazdką warszawskiej Nuty, Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman w Sopocie oraz Jacek Koprowski z restauracji Fino w Gdańsku.

Trójmiasto stało się miejscem spotkań nieprzypadkowo. Pomorska scena kulinarna miała w tym roku ważny powód do świętowania. Od dłuższego czasu w gastronomicznych kuluarach mówiło się, że restauracje z trójmiejskiej aglomeracji dołączą obok Warszawy, Krakowa i Poznania do tych, które oceni francuski Przewodnik Michelin. I oto stało się, a naszym udziałem stało się nie tylko opisywać w wiosennej edycji magazynu laureatów wyróżnień Le Guide Rouge, ale i gościć ich tego czerwcowego wieczora.

Partnerami wydarzenia byli: Perlage, BNP Paribas Bank, Porsche Centrum Sopot, Thermomix, ASKO, Havelland, Pasieki Rodziny Sadowskich, Penfolds, Glenfiddich.

Hospitality Partner: Mercato, Hilton Gdańsk

TEKST: MAGDALENA KACZYŃSKA
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA
Obszernej relacji z wydarzenia szukajcie w 64. edycji FOOD & FRIENDS.

Zobacz także