Koszyk

×

DOMOWY KEBAB

domowy kebab_0

600 g flanksteku (łaty)
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
sól
pieprz

CHLEBEK PITA
25 g drożdży
500 ml wody (letniej)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1,2 l mąki pszennej

KWASZONA CZERWONA CEBULA
1 duża czerwona cebula
1 cytryna

SOS POMIDOROWY
1 żółta cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chili (ilość zależy od upodobań smakowych)
400 g krojonych pomidorów
sól
pieprz

SOS DO KEBABU
2 ząbki czosnku
200 ml tureckiego jogurtu
100 ml rzadkiego twarogu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
ok. 2 łyżki cienko pokrojonej mięty
skórka starta z 1 limonki

DO PODANIA
2 pomidory
ogórek
pepperoni
sałata lodowa

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Zamiast kebabu na patyku zrolowaliśmy flankstek. Zgrilluj go lub przyrumień na patelni i zapiecz w piekarniku. Biały sos ma smak mięty, co moim zdaniem ożywia potrawę, można jednak z niego zrezygnować. Danie najlepiej podawać z klasycznymi dodatkami do kebabu.


Jeśli flankstek jest gruby, pokrój go wzdłuż na kawałki • Posyp mięso przyprawami • Zwiń je i zwiąż sznurkiem • Przyrumień mięso na rozgrzanej patelni • Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C, aż wewnętrzna temperatura mięsa dojdzie do 58°C • Daj mięsu odpocząć • Pokrój je na cienkie plastry.

CHLEBEK PITA: Rozkrusz drożdże w misce • Dolej wodę i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą • Dodaj sól, oliwę i miód • Wsyp większą część mąki i mieszaj ciasto 7-8 minut w robocie kuchennym • Dosyp pozostałą mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski • Odłóż ciasto do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem (około 1 godziny) • Rozgrzej piekarnik d temperatury 250°C, włóż do niego blachę i nagrzej ją • Podziel ciasto na 8 części równej wielkości • Uformuj okrągłe bułeczk i rozwałkuj je do rozmiaru chlebka pita • Ważne, żeby ni rozwałkować ciasta zbyt cienko, chlebek powinien być na tyle gruby, żeby można go było po upieczeniu przedzielić i wypełnić składnikami • Ułóż uformowane chlebki na papierze do pieczeni i przełóż je na rozgrzaną blachę • Zapiekaj chlebk 8-10 minut; będą gotowe, gdy zaczną nabierać brązowego koloru • Wyjmij chlebki z piekarnika i przełóż je na wilgotny ręcznik, aby były miękkie • Chlebki można też zamrozić.

SOS POMIDOROWY: Obierz i posiekaj cebulę i czosnek • Przekrój chili, usuń gniazdo nasienne i posiekaj papryczkę • Zeszklij wszystko razem na odrobinie oleju tak, by składniki nie zdążyły nabrać koloru • Dodaj pomidory i gotuj 10 minut • Zmiksuj wszystko na gładki sos • Dopraw solą i pieprzem • Przestudź.

SOS DO KEBABU: Obierz i zetrzyj czosnek • Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem.

KWASZONA CZERWONA CEBULA: Obierz i pokrój cienko cebulę • Skrop sokiem z cytryny i odstaw na co najmniej 30 minut.

SPOSÓB PODANIA: Pokrój pomidory i ogórek na kawałki • Porwij sałatę lodową • Przełóż wszystko do miseczek tak, by każdy mógł skomponować własny kebab w chlebku pita.

Więcej podobnych przepisów