DZIEŃ 1, ZIEMNIAKI: Obierz ziemniaki i pokrój je w dość duże łódeczki • Gotuj je 20 minut w osolonej wodzie • Wyłóż na półmisek i gdy ociekną, wstaw na noc do lodówki, co sprawi, że ziemniaki będą kruche po frytowaniu.
DZIEŃ 2, MAJONEZ OSTRYGOWY: Ubij żółtka z octem winnym, musztardą, sokiem z cytryny oraz solą • Ubijając, wlewaj cienkim strumieniem olej, aż osiągniesz pożądaną konsystencję • Otwórz ostrygi i wylej z nich sok • Posiekaj ostrygi i dodaj do majonezu.
DZIEŃ 3, FRITTERSY: W dużym garnku lub frytownicy rozgrzej olej do temperatury 130°C • Smaż ziemniaki porcjami na złoty kolor • Przełóż je na papier, by nieco ostygły • Rozgrzej olej do temperatury 195°C i ponownie smaż ziemniaczane łódeczki, by były kruche • Po wyciągnięciu posyp je solą morską.
Podawaj frittersy z majonezem ostrygowym.