Koszyk

×

GULASZ Z JELENIA Z KASZOTTO Z BURAKAMI

GULASZ Z JELENIA Z KASZOTTO Z BURAKAMI

(4 porcje)

GULASZ
800 g udźca jelenia
150 g borowików w całości
200 g cebuli
20 g czosnku
100 ml czerwonego wina
50 g mąki pszennej
1/2 l bulionu
100 g masła klarowanego
świeży rozmaryn
świeży tymianek
sól
pieprz

KASZOTTO Z BURAKAMI
200 g kaszy pęczak
100 g cebuli
50 ml oleju
200 g ugotowanych
buraków
1 l bulionu
sól
pieprz

 

PRZEPIS: PRZEMYSŁAW FORMELA / HOTEL AUBRECHT
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

GULASZ: Mięso z jelenia oczyść z błon, pokrój w kostkę i obsmaż na maśle, dodając drobno posiekany czosnek, rozmaryn i tymianek • Podlej czerwonym winem i zredukuj • Gdy wino już się zredukuje, posyp mięso mąką, przygotuj zasmażkę i podlej bulionem • Zmniejsz ogień i duś na wolnym ogniu do miękkości • Borowiki oczyść, umyj i osusz • Cebulę obierz, drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle • Dodaj do gulaszu pod koniec gotowania i duś razem jeszcze 10 minut • Dopraw solą i pieprzem.

KASZOTTO Z BURAKAMI: Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj kaszę i lekko ją podpraż • Podlej całość bulionem i ugotuj do miękkości • Na koniec dodaj pokrojone w kostkę buraki • Dopraw solą i pieprzem.
 

Więcej podobnych przepisów