Koszyk

×

KONFITOWANA ŁOPATKA JAGNIĘCA Z WARZYWAMI

Konfitowana łopatka

(4 porcje)

800 g łopatki jagnięcej
bez kości
tłuszcz kaczy lub olej
rzepakowy
3 liście laurowe
5 ziaren białego pieprzu
2 łyżeczki soli

WARZYWA KORZENIOWE PIECZONE NA SOLI
1 kg warzyw korzeniowych,
np. pasternaku,
korzenia pietruszki, selera
korzeniowego, marchewek,
rzepy, czosnku
gruboziarnista sól
3 łyżki oleju rzepakowego

CRÈME MUSZTARDOWY
200 ml crème fraîche, 34%
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka ostrej, gruboziarnistej
musztardy
 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON & SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Oczyść łopatkę jagnięcą i zwiąż ją nicią • Włóż łopatkę do dopasowanego garnka i dodaj tłuszcz kaczy tak, aby przykrył mięso • Dodaj przyprawy • Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny.

WARZYWA KORZENIOWE PIECZONE NA SOLI: Warzywa oczyść dokładnie szczoteczką • Jeśli zamierzasz użyć selera korzeniowego, odetnij jego dolną część i dokładnie go umyj, aby usunąć ziemię • W razie potrzeby wszystkie warzywa możesz przekroić na pół albo zachować w całości • Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż gruboziarnistą sól, a na niej połóż warzywa • Polej je olejem • Piecz w piekarniku w temperaturze 175°C, aż będą miękkie; może to zająć 30-50 minut, w zależności od wielkości warzyw.

CRÈME MUSZTARDOWY: Mikserem ubij crème fraîche na sztywno – może to zająć chwilę; najpierw crème będzie luźny, ale po chwili zacznie coraz bardziej sztywnieć • Dopraw crème miodem i musztardą.

SPOSÓB PODANIA: Rozdziel mięso na porcje • Podawaj z warzywami pieczonymi na soli i crème musztardowym.

Więcej podobnych przepisów