Koszyk

×

MAKARON Z GRZYBAMI I KLOPSIKAMI Z JAGNIĘCINY

Makaron z grzybami

(4 porcje)

400 g mielonej jagnięciny
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
75 ml śmietany
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka bulionu cielęcego
w płynie
sól i pieprz

200 ml kurek
500 ml pieczarek leśnych
1 pęczek buraka liściowego
2 ząbki czosnku
masło
sól i pieprz
250 g makaronu
oliwa z oliwek
 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON & SOFIE KARLSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie smaż na odrobinie masła, aż zmiękną • Wymieszaj śmietanę, bulion cielęcy i bułkę tartą, a następnie odstaw na 10 minut do naciągnięcia • Połącz mieloną jagnięcinę z podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz z ostudzoną mieszaniną z bułką tartą, dopraw solą i pieprzem • Uformuj klopsiki i usmaż je na maśle i oleju. 

Ugotuj makaron • Oczyść kurki i pieczarki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki • Pokrój buraka liściowego w paski, a czosnek posiekaj • Podsmaż grzyby i czosnek na maśle, a buraka liściowego dodaj na 2 minuty przed podaniem • Dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce i podawaj natychmiast.

Więcej podobnych przepisów