MARMOLADA Z GRUSZEK: Gruszki obierz, pokrój na małe kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Gotuj pod przykryciem około 10 minut. Wymieszaj pektynę z 50 ml cukru i dołóż do owoców. Gotuj całość 1 minutę. Dosyp resztę cukru i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut. Kiedy marmolada ostygnie, przełóż ją do czystych słoików.
MARMOLADA ZE ŚLIWEK: Śliwki opłucz i przekrój na połówki. Po usunięciu pestek włóż je do garnka z kawałkiem cynamonu, zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, a następnie na 5 minut zwiększ temperaturę. Zdejmij garnek z palnika i po trochu dosypuj do niego cukier i pektynę. Ponownie doprowadź zawartość do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Wykonaj próbę krzepnięcia. Pozostaw masę w garnku na kilka minut, zbierz pianę, a następnie dodaj kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce wody i wymieszaj. Napełnij marmoladą czyste, ciepłe słoiki po brzegi. Od razu nałóż wieczka i zakręć. Przechowuj w chłodnym miejscu.