Koszyk

×

OŚMIORNICA, MAJONEZ YUZU, BÓB KIMCHI, MŁODE RZODKIEWKI I SZPARAGI

Perlage_DSC_0528

1 ośmiornica
4 liście laurowe
2 czerwone cebule
1/2 kopru włoskiego
1 cytryna
2 łodygi selera naciowego
świeży tymianek
200 ml wytrawnego czerwonego
wina
woda
sól morska
pieprz czarny
oliwa

SZPARAGI
6 zielonych szparagów
woda
50 ml białego wina
sól morska
cukier
50 g panierki tempura
100 g panierki panko

MAJONEZ YUZU
2 żółtka
20 g musztardy
50 ml soku z yuzu
350 ml oleju z pestek winogron
sól morska
kilka kropli octu jabłkowego
cukier trzcinowy
pieprz czarny
wrzątek do zaparzenia

BÓB KIMCHI
kimchi:
40 g soli morskiej
1,5 l wody
500 g kapusty pekińskiej
400 g młodego bobu
pasta kimchi:
200 g wody
30 g mąki ryżowej
20 g cukru
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę

marynata:
1 ząbek czosnku
50 ml sosu sojowego
30 g słodkiej papryki w proszku
15 g papryki Gochugaru w proszku
10 g świeżego tartego imbiru
1/2 młodej marchewki pokrojonej
w cienkie słupki
posiekany szczypiorek
szczypta chili
sól morska

DODATKOWO
świeże chabry
kwiatki rukwi wodnej
groszek wąsaty
świeże młode rzodkiewki (różne odmiany)

 

PRZEPIS: TOMASZ LEŚNIAK / NOTA_RESTO
ZDJĘCIE: MAŁGORZATA OPALA

Oczyść ośmiornicę • Gotuj ją do miękkości z warzywami, winem i przyprawami • Wyjmij ośmiornicę z wywaru, wystudź, odetnij macki i oczyść z błony • Obsmaż ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oliwy.

SZPARAGI: Obierz szparagi • Zblanszuj w wodzie z solą i cukrem • Panieruj w tempurze i panko (poza główką) • Smaż w głębokim tłuszczu.

MAJONEZ YUZU: Wymieszaj wszystkie składniki • Pod koniec zaparz gorącą wodą.

BÓB KIMCHI: Przygotuj solankę z wody i soli • Drobno pokrój kapustę pekińską • Zalej ją zimną solanką i odstaw na 1 godzinę, by zmiękła • Odciśnij z wody • Zblanszuj delikatnie bób i obierz ze skórki • Pasta kimchi: ugotuj kleik z wszystkich składników i ostudź • Marynata: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą • Kapustę, bób, pastę i marynatę połącz ze sobą • Kiś minimum 1 tydzień.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż usmażone szparagi i mackę ośmiornicy • Udekoruj majonezem yuzu i chabrami • Na środku nałóż bób kimchi • Na wierzchu połóż rzodkiewkę, groszek wąsaty, chabry i kwiatki rukwi wodnej.
 

Więcej podobnych przepisów