Koszyk

×

OSSOBUCO Z GREMOLATĄ

ossobucoss

(4 porcje)

ok. 1,2 kg giczy cielęcej
ok. 50 ml mąki pszennej
2 żółte cebule
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1/3 małego selera
3 łyżki masła lub margaryny
250 ml białego wina
500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
1 mały pęczek tymianku
1 liść laurowy
sól
pieprz

GREMOLATA
skórka otarta z 1 cytryny
1-2 ząbki czosnku
100 ml posiekanej natki pietruszki
100 ml oliwy
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Natnij gicz po bokach i obtocz ją w mące • Obierz cebulę, czosnek i warzywa korzeniowe • Pokrój cebulę w piórka, a warzywa korzeniowe w kostkę • Zrumień mięso na tłuszczu, a następnie przełóż do brytfanny • Podsmaż cebulę i warzywa korzeniowe w tłuszczu po smażeniu mięsa, a następnie dodaj je do brytfanny • Wlej wino i dodaj pomidory • Ułóż na wierzchu gałązki tymianku i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem • Gotuj na średnim ogniu około 1,5 godziny albo do czasu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości.

GREMOLATA: Obierz i posiekaj czosnek • Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny, pietruszką i oliwą • Dopraw solą i pieprzem • Skrop ossobuco gremolatą i podawaj np. z makaronem.

Więcej podobnych przepisów